Plantar fascitt

Symptomer og årsak

Plantar fascitt er en vanlig årsak til hælsmerter og den tilstanden i foten som er mest behandlet av helsepersonell. Plantar fascitt er en kronisk smertefull tilstand i festet av plantarfascien (senen under foten) på calcaneus (hælbenet). Pasienter opplever ofte smerte ved belastning. Et typiske tegn er smerte når man starter å gå etter å ha vært i ro, for eksempel de første skrittene om morgenen. Som oftest er debuten gradvis, kanskje bare med smerte i begynnelsen av aktiviteten. I starten oppleves ofte symptomlette ved aktivitet, samt smerte igjen når aktivitet er avsluttet. Symptomene forverres ofte uten igangsetting av tiltak og behandling, det er derfor viktig å oppsøke helsepersonell raskt for å komme i gang med dette tidlig. Ignorerer man symptomene vil man kunne oppleve at restitusjonstiden tar lengre tid og at smertene oppstår allerede ved vektbæring og forverres ved aktivitet.

Behandling

Behandling av plantar fascitt innebærer både symptomlindrende tiltak og opptrening. Tiltak med god dokumentert effekt er manuell behandling bestående av leddmobilisering og bløtdelsbehandling, tøyning av leggmuskulatur og plantar fascien, taping og såler for å redusere smerte og bedre funksjon. En nattskinne kan også bli brukt, særlig dersom smertene er betydelige de første skrittene om morgenen. Andre tiltak som ofte anbefales, men som ikke er så godt dokumentert, er blant annet styrketrening og behandling med tørrnåler, samt trykkbølgebehandling.

Risikofaktorer 

Risikofaktorer for å pådra seg plantar fascitt er bla.a.høy BMI, høy fotbue og mye gåing på hardt underlag, samt at løpere er særlig utsatt. Ofte ser man at personer med plantar fascitt har nedsatt bøy i ankelen (dorsalfleksjon) og/eller stivhet i legg, bakside lår og setemuskulatur. Dette kan derfor ses på som risikofaktorer, men er også viktig å adressere under behandling.

Ta kontakt med oss på Grini Kiropraktikk og Helse om du har spørsmål vedrørende dine hælsmerter, vi hjelper deg videre. 

Video: Klikk her for å se video av anbefalt tå-hev øvelse.

Annecken Lister Haugen, kiropraktor