Hælsmerter hos barn – Severs sykdom

Er ditt barn plaget med hælsmerter? En av de vanligste årsakene til hælsmerter i aldersgruppen 8 – 15 er en tilstand som kalles Severs sykdom, Morbus Sever eller calcaneal apofysitt. Severs sykdom er en betennelse i senefestet til akilles ned mot hælbeinet (calcaneus). Dette ser man oftest hos turnere, fotballspillere og løpere i vekst, men kan ramme alle barn i denne aldersgruppen. Når beina vokser blir ofte muskulaturen litt kort og stram. Når man driver med aktiviteter som involverer gjentatte drag i leggmuskulaturen med litt kort muskulatur, blir sirkulasjonen i festet dårlig og betennelse og irritasjon oppstår. Typisk for denne tilstanden er at smertene forverres ved aktivitet.

Tiltak: Severs sykdom er ufarlig og i utgangspunktet en selvbegrensende tilstand som normalt ikke krever behandling utover avlastning og tilpasning av aktivitet. Det er sjelden at plagene forekommer over 15 års alder. For fysisk aktive barn kan det være nødvendig med alternative aktiviteter som gir mindre strekk og drag i akillessenen i perioder, eller generell nedtrapping av aktiviteter som gir smerte. Benytt gjerne en slik periode til funksjonell trening, trening av kjernemuskulatur og styrketrening generelt. Kanskje barnet kommer tilbake som en enda bedre og robust utøver. Når betennelsen er som verst skal man ikke tøye for mye på det, men i bedre og spesielt i friske perioder kan tøyning være fornuftig for å øke muskellengden og følgelig minske draget ned mot akillesfestet. Dersom det føles ok kan man legge is på det vonde området og ev. massere leggmuskulaturen og muskulaturen under foten lett i lengderetningen. Enkelte kan ha nytte av innleggssåler eller hælkapper/puter/cups for å avlaste akillessenen i smerteperioder.

Skovalg: Dersom det er på fotballbanen barnet primært får smerter kan bytte av fotballsko være lurt. Sko med TF-knotter (Turf), som er beregnet på grus- og kunstgress, er ofte det beste for føtter i vekst å spille med. Skoene har flere små, lave og myke gummiknotter. TF-sko har tradisjonelt demping i mellomsålen og i hælområdet, disse knottene og dempingen i yttersålen gjør at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum.

Undersøkelse/ Behandling: Severs er ufarlig og i utgangspunktet en selvbegrensende tilstand. Det kan likevel være lurt å få en sjekk av funksjonen i foten hos barnet som er plaget, en godt fungerende fot vil fungere riktigere og ofte heles raskere. Dersom man ønsker å få sitt barn undersøkt bør en oppsøke en kiropraktor eller annet helsepersonell med kompetanse på føtter.

 

Hege Herstad, kiropraktor