Råd til deg som sitter på hjemmekontor

råd til ditt hjemmekontor

Mange av oss har nå sittet på hjemmekontor i 8 uker; deilig synes noen mens andre føler at det blir både ensomt og monotont. Fremover vil en del av oss sakte fysisk returnere til jobb mens andre fortsatt må belage seg på å jobbe fra hjemmet.

Hver fjerde nordmann opplever smerter i rygg og nakke etter koronautbruddet (Opinion 05.04.2020). Nettet flommer over av treningsvideoer, og mange av dem er både gode og motiverende. Men er det mangel på trening som gjør at vi får mer rygg- og nakkesmerter om dagen?

Vi har nå vært tilbake på jobb ved Grini Kiropraktikk og Helse i nesten tre uker. Selv etter 20 år i gamet er jeg overrasket over hvor fremtredende nakke- og ryggplager er blitt etter koronavirusutbruddet. Ja, vi ser en endring! Ved klinikken har vi en generelt meget resurssterk og sprek pasientgruppe som er bevisste med tanke på fysisk aktivitet og trening i tillegg til å være ambisiøse ellers. Og under denne krisen trenes det etter hva vi ser rundt oss, nesten mer enn ellers.

Hva er så den største endringen i vår jobbhverdag?
Hjemmekontoret byr ofte på en dårlig tilpasset arbeidsplass, spesielt med tanke på skrivebord, kontorstol og PC. Dette oppfattes av mange som årsaken til de økende rygg- og nakkeplagene. Ergonomi handler om tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske. For å unngå sykdom og belastningsskader må normalt sett både arbeidsgiver og arbeidstaker ta hensyn til hva som er god ergonomi. I situasjonen vi sitter i nå, er ikke arbeidsgiver der for å fikse dette for oss, så arbeidsplassen må hver og en av oss selv ta ansvar for å tilpasse så godt som mulig. Mange arbeidstakere har mulighet til å hente PC’er og stoler fra sine ordinære arbeidsplasser, det krever en liten innsats men vil mest sannsynlig være verdt det.

Etter å ha pratet med mange mennesker på klinikken i løpet av de siste ukene, sitter vi igjen med en følelse av at statisk belastning og mangel på småpauser gjennom dagen er en like utslagsgivende faktor til våre nye vondter. Som jeg skrev tidligere handler ergonomi om tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske. Og forholdet mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske er endret på flere nivåer enn den rene mekaniske kontortilpassingen. Vi går ikke lenger til t-banen om morgenen, vi sykler ikke til jobb, vi går ikke til nabokontoret for å slå av en prat, vi går ikke de 100 meterene til toalettet eller kaffemaskinen, vi tar ikke en fagdiskusjon på gangen med våre kolleger, vi går ikke lenger mellom møterommene; vi sitter på samme stol gjennom hele dagen uke etter uke, med en kanne kaffe på bordet foran oss og går 3 skritt til toalettet kun når det er helt nødvendig. Uten at vi egentlig er klar over det beveger vi oss vanligvis mye i løpet av arbeidsdagen når vi er på jobb. Selvom hver enkelt runde i kontorlokalene ikke er noen treningsøkt i seg selv, gjør disse småturene at bevegelsesapparatet får den variasjonen kroppen trenger for å holde koken gjennom dagen.

Vi råder nå folk til å legge inn disse 5-10 minutters rundene gjennom dagen; start med en 10 minutters gange rundt kvartalet om morgenen, gå en 5 minutters tur opp og ned i trappeoppgangen, en tur i hagen eller rundt kvartalet igjen etter at du har sittet foran skjermen i 60-90 minutter osv. Her snakker vi ikke om trening, treningen gjør du når du pleier og bør selvfølgelig gjennomføres i tillegg til disse småturene gjennom dagen.

«Din neste stilling er din beste»; varier arbeidsstillingen din gjennom dagen, har du prøvd å stå med PC på strykebrettet en stund? Ta neste digitale møte i mageleie på stuegulvet. Vær kreativ og varier din arbeidsstilling gjennom dagen!

Vi er her for deg om du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende smerter i rygg og nakke. Det er fornuftig å få vurdering, råd og eventuelt behandling av en fagperson slik at du raskt kan fortsette din hverdag uten smerter.

 

Hege Herstad, kiropraktor

Leave a Reply