Overtråkk

Overtråkk, forstuing eller vrikking av ankel er en vanlig skade, så mye som en femtedel av alle idrettsskader er nettopp ankelovertråkk. Skaden skjer som oftest ved at man lander forkjært og får en vridning på foten. Vi har leddbånd både på utsiden og innsiden av ankelen, det er som oftest ligamentene på utsiden av ankelen som blir skadet når man tråkker over. Ligamentene får en overstrekking og kan rives helt eller delvis av. Symptomene som oppstår er som oftest hevelse og ømhet på utsiden eller innsiden av ankelen, og diagnostiseres klinisk ut fra hendelse, smertebilde og funksjon. Røntgenundersøkelse for å utelukke brudd er kun nødvendig hvis pasienten opplever smerte ved trykk på bakre del av den store knokkelen på utsiden eller innsiden av ankelen, samt at det er umulig å vektbære foten.

Når det gjelder behandling er målet i løpet av de første 24-48 timene å begrense indre blødninger, redusere smerter og legge et godt grunnlag for videre rehabilitering. Det kan man gjøre effektivt ved å benytte POLICE-prinsippet:

Protection: Beskytte skadestedet ved å stoppe aktiviteten man drev med.

Optimal Loading: Optimal belastning handler i dette tilfellet om hvor mye ankelen kan mobiliseres og belastes uten at smertegrensen overskrides. Man tenker seg en lettere retur til idrett hvis ankelen belastes optimalt, ikke hviler for lenge eller belastes for mye.

Ice: Handler primært om smertelindring. Legg et håndkle mellom isposen og huden og kjøl ned f. eks 20 minutter annenhver time i et døgn eller to. 

Compression: Kompresjon av skadestedet er det viktigste tiltaket.Trykkbandasje er med på å minimere indre blødninger og gjør at rehabiliteringen tar kortere tid. 

Elevation: Hold ankelen over hjertehøyde.

Etter 48 timer er det viktig å komme i gang og bevege ankelen. Forskning viser at treningsbehandling gir svært god effekt og operasjon er sjeldent indisert. Prognosen ved ankelovertråkk er god. Det tar 6-12 uker før ligamentet er tilhelet, men ved god behandling i akuttfasen kan man være tilbake i aktivitet og ha god funksjon mye tidligere. De fleste opplever at ankelen er stivere enn normalt etter et overtråkk. Erfaringsmessig vil kiropraktisk behandling etter overtråkk bedre funksjonen betydelig og dermed også minske smertene. 

Verdt å merke seg er at halvparten av de som tråkker over, gjør det igjen i løpet av seks måneder. Det finnes flere forebyggende øvelser som alle handler om å utsette ankelen for nye vridninger under en viss kontroll. Bruk av vippebrett i 10 minutter, 5 ganger i uken i 10 uker er et eksempel på dette. Studier har vist at slik trening, som utfordrer balanse, kontroll og stabilitet, halverer risikoen for nye skader. Når man skal tilbake til idrett bør dette gjøres gradvis og gjerne med støtte av en tape eller ortose i begynnelsen. 

 

Referanser:

  1. http://skadefri.no/kroppsdeler/skadefri-ankel/overtrakk/
  2. Idrettsskader- diagnostikk og behandling, Bahr.
  3. Sprekpodden 6.februar 2018. Slik unngår du treningsskader med Lars Engebretsen
  4. https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/legg-ankel-fot/ankelskade-overtrakk/

 

Annecken Lister Haugen, kiropraktor